Gözlerin yaşarmaması için soğanı sadece 15 dakika soğukta bırakmak yeterlidir. Soğan gözyaşlarını önlemenin diğer yolları Aşçılar keskin bir bıçak kullanmanızı ve işlemi hızlı bir şekilde yapmanızı önerir. Bıçağı soğuk suyla ıslatmak uygundur. Ayrıca aletler (bıçak ve kesme tahtası) öncelikle limon suyu veya sirke ile nemlendirilmelidir.
Yemek pişirmede soğan tatlı ve tuzlu yemeklere lezzet katabilen çok yönlü bir malzemedir. Salatalara, marinatlara, garnitürlere, çorbalara, balık ve et yemeklerine, özellikle de ızgara ete ek olarak inanılmaz derecede iyidir. Kızartılabilir, haşlanabilir, sotelenebilir. Birçok sosun tarifinde kullanılır. Yemeğe baharat katmak için şefler kırmızı soğan turşusu kullanıyor. Bu haliyle tatlılığını korur ve hafif bir baharatlılık ve yeni tat nüansları kazanır.