BDDK’dan yeni kredi düzenlemesi… Patronlar rahatsız
BDDK’dan Alınan Döviz Ticari Kredileri Kararında Değişiklikler
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu’yla yaptığı görüşmede iş dünyasının taleplerini dinledi. Bu görüşmede kredilerden döviz bozdurma zorunluluğuna kadar çeşitli konular ele alındı. Bugün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) iş dünyasını heyecanlandıran bir açıklama yaparak “bankalara yönelik normalleşme düzenlemelerini” duyurdu. Ancak, beklenen haberin aksine, kararlar heyecan yaratmaktan uzak görünüyor.
Risk Ağırlığı Düşürüldü
BDDK’nın aldığı karar gereği, kredilerde risk ağırlıkları güncellendi. Döviz ticari kredilerinde risk ağırlığı yüzde 200’den yüzde 20-100 aralığına çekildi. Yeni karar, ticari kredilerde risk ağırlıklarının stok krediler dahil olmak üzere yüzde 20, yüzde 50 veya yüzde 100 olarak uygulanmasını öngörüyor. Şirketlerin kredi notlarına göre belirlenen risk ağırlığı oranları, kredi notu olmayan veya düşük olan şirketler için yüzde 100, yüksek kredi notuna sahip olanlar için ise yüzde 20 olarak belirlendi.
Daha önce, Mayıs 2022’den beri tarım kredileri, KOBİ kredileri, ihracat ve yatırım kredileri ile kurum ve kamu iktisadi teşebbüslerine verilen kredilerde yüzde 200 risk ağırlığı uygulanıyordu. Ancak, bu düzenlemeyle tekrar yönetmelikte belirtilen risk ağırlıklarına dönüldü.
İş Dünyasının Talepleri
İş dünyası temsilcileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ve DEİK Yönetim Kurulu ile gerçekleşen toplantıda taleplerini iletti. DEİK Başkanı Nail Olpak, toplantının ardından yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
“Yurt dışı müteahhitlikle bağlantılı teknik müşavirlik sektörünün desteklenmesi, transit ticaret konularında alınabilecek önlemler ve KOBİ’ler ile sanayicinin finansmana erişimini kolaylaştıracak adımların atılması gerektiğine inandığımızı ilettik. Reeskont kredilerinin maliyetlerinin düşürülmesi, ihracatçılara sağlanan döviz desteğinin artırılması ve kredi kullandırımıyla ilgili sınırlamaların ve maliyetlerin azaltılmasına yönelik taleplerimizi ilettik.”