Reel kesim güveni aralıkta düştü

Merkez Bankası İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi Verileri Yayınlandı

Merkez Bankası, aralık ayına ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini kamuoyuyla paylaştı.

İmalat sektöründe faaliyet gösteren 1754 işletmenin katılımıyla yapılan ankete göre Reel Kesim Güveni aralıkta düşüş yaşadı.

2024 yılının Aralık ayına ait mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 102,7 seviyesinde gerçekleşti.

Anket sorularına verilen yanıtlar değerlendirildiğinde, gelecek üç aydaki istihdam, ihracat siparişleri, üretim hacmi ve genel ekonomik durumla ilgili değerlendirmeler endeksi olumlu etkilerken, sabit sermaye yatırımları, mevcut toplam siparişler, önceki üç aydaki siparişler ve mevcut stok miktarı endeksi olumsuz etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak 99,1 seviyesinde gerçekleşti.

Son Üç Aya İlişkin Değerlendirmeler

Son üç aylık döneme ilişkin değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenlerin sayısındaki azalışın, azalış bildirenlerin sayısında artışa işaret ettiği görüldü. İç piyasa ve ihracat siparişleri miktarındaki azalışı bildirenlerin sayısındaki artışın ise bir önceki döneme kıyasla güçlendiği belirlendi.

Stok seviyesi ve mevcut siparişlerin durumuyla ilgili olumsuz değerlendirmelerin önceki aya göre artış gösterdiği görüldü.

Gelecek Üç Aya İlişkin Değerlendirmeler

Gelecek üç aylık döneme yönelik beklentilerde, üretim artışı bekleyenlerin sayısındaki azalış, ihracat ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerin sayısındaki artışla birlikte bir önceki döneme göre güçlendi.

Gelecek on iki ay içerisinde sabit sermaye yatırımlarına ilişkin beklentilerin zayıfladığı, istihdam artışı beklentilerinin ise güçlendiği tespit edildi.

ÜFE Beklentisi Düştü

Ortalama maliyetlerde artış bekleyenler ile artış yaşandığını bildirenler arasındaki dengenin zayıfladığı gözlendi.

Gelecek üç ay içinde satış fiyatlarında artış bekleyenlerin sayısında güçlenme olduğu saptandı.

Gelecek on iki aylık döneme ait yıllık ÜFE beklentisinin bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 45,0 seviyesine gerilediği belirtilirken, katılımcıların genel ekonomik duruma ilişkin daha olumsuz beklentilerde olduğu görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir